perjantai 9. marraskuuta 2012

Gluteenittomuus

En tiedä olenko maininnut täällä blogissa mua vaivanneista vatsaongelmista. Niitä ruvettiin tossa pari viikkoa sitten selvittelemään lääkärissä & verikokeissa. Epäilyksen alaisena oli keliakia, sillä pystyin yhdistämään oireet selkeästi gluteenipitoisiin tuotteisiin kuten ruisleipään, ohraan ja vehnään. Kaurapuuro ei sitten taas aiheuttanutkaan mitään ongelmaa. Verikokeista ei kuitenkaan löytynyt mitään keliakiaan viittaavaa, mutta ilmeisesti olen jotenkin "herkistynyt" gluteenille.
   Olen syönyt gluteenitonta ruokaa kohta pari viikkoa, ja ero onkin melko selkeä verrattuna entiseen. Energiaa on tullut ihan huimasti lisää! Sanomattakin selvää että meinaan jatkaa gluteenitonta linjaa myös tästä eteenpäin. Hyvä asia on se, että gluteenittomuus ei ole kohdallani ehdotonta eli suolinukka ei vaurioidu vaikka vahingossa söisinkin gluteenia. Huonon olon siitä toki saan muutamaksi päiväksi, mutta sillä ei ole sen vakavampia seurauksia.
 
Mitä sitten tulisi ottaa huomioon siirryttäessä gluteenittomaan ruokavalioon?
  • On turvattava kuidun saanti. Itse olen sen suhteen ihan hyvässä jamassa, sillä syön paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Rehuja saa suositellun kuitumäärän eteen kuitenkin puputtaa melko paljon, sillä suosituksena on 25-35g kuitua päivässä. Siksi kannattaakin lisätä gluteenittomien viljojen, kuten kauran, tattarin, kvinoan, hirssin ja tumman riisin käyttöä.
  • Myös hiilihydraattien saantia kannattaa pohtia. Varsinkin paljon treenaavalle ne ovat tärkeää polttoainetta. Ylikunnon & uupumisen riski on melko suuri jos treenaa kovaa vähäisillä hiilareilla. Tähänkin apua tuovat yllä mainitsemani (kuitupitoiset) gluteenittomat viljat.
  • Gluteenittomat tuotteet, esim leivät, ovat kaupassa melkoisen kalliita. Opiskelijalle joskus turhan hintavia. Siksi kannattaakin ottaa jauhopussi kauniiseen käteen ja leipaista iso satsi leipää pakastimeen. Tällä tavoin saa myös luonnollisempaa ruokaa, sillä kaupan valmiit tuotteet ovat gluteenittomien osalta melko prosessoituja ja lisäainepitoisia.
  • Mikäli gluteenipitoisia tuotteita ei korvaa millään, paino saattaa helposti kääntyä laskuun. Tämä tulisi ehdottomasti huomioida, jos painonpudotus ei ole tarkoituksenmukaista. Esimerkiksi maitotuotteet voi vaihtaa rasvaisempiin, syödä enemmän avokadoa & pähkinöitä, sekä lisätä välipaloille kuivattuja hedelmiä vaikkapa rahkan joukkoon. Tällä tavoin saa helposti enemmän energiaa, ilman että syödyn ruuan määrä kasvaa merkittävästi. 
  • Joitakin täysjyväviljojen ravintoaineita saattaa jäädä uupumaan. Tällaisia ovat muun muassa folaatti ja magnesium. Mikäli kuitenkin syö monipuolisesti ja käyttää itselleen sopivia gluteenittomia viljoja, ei tämän pitäisi olla ongelma.
  •  HUOMHUOM! Gluteenittomuus itsessään ei ole mikään itseisarvo. Ei gluteenin välttäminen tee automaattisesti kenestäkään tervettä. Elämästä tulee vain turhaan hieman vaikeampaa ( ja kalliimpaa). Gluteenitonta ruokavaliota kannattaa noudattaa vain jos gluteeni oikeasti aiheuttaa oireita.
Siinäpä niitä pääpointteja :)
Loppuun vielä aamiaiskuvia, joihin pääsi uusi suosikkini!
Tuolla reunassa se kurkistelee...

Tässä vielä ihan peruskauraa. Oikeastaan rahkaa, mangososetta & mustikoita.

Tämäkö se on? No ei. Ihan tavallinen latte.

No mutta tässä! Täysjyväriisikakkuja avokadolla&sitruunalla. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti