keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Riisiproteiini - Miten sen saa maistumaan?

Tiedän mitä ajattelet. Eihän riisiproteiinista voi saada hyvän makuista. 
Voin kertoa, että se on mahdollista! Riisiproteiinia tulisi vain kohdella vähän eri tavalla kuin esimerkiksi heraproteiinisheikkiä. Riisiprotsku on vaativa kaveri, se täytyy ottaa mukaan resepteihin eikä vain kulauttaa kurkusta alas.
Kokosin teille tuohon alle lyhyen tietopaketin sekä vinkit paremman makuiseen riisiproteiinielämykseen!


Mitä? Kasvipohjainen proteiininlähde, joka on valmistettu täysjyväriisistä. Sisältää valmisteesta riippuen joko pelkkää riisiproteiinia tai lisäksi esimerkiksi tocotrienolsia eli riisinlesejauhetta, MCT-öljyä sekä erilaisia makuaineita. Koostumus on hieman jauhomainen suuremman kuitupitoisuuden vuoksi, maku viittaa melko vahvasti pääraaka-aineeseensa. Proteiinin osuus riippuu valmistajasta, mutta yleensä se pyörii siinä 70% kieppeillä.

Miksi? Hyvä valinta kasvipainotteiseen ruokavalioon turvaamaan proteiininsaantia. Sopii myös maitoallergisille ja laktoosi-intoleranteille. Valmisteesta riippuen riisiproteiini on myös melko vatsaystävällinen, eikä ärsytä herkkääkään vatsaa.

Miten? Puuroon, smoothieen, pannukakkuihin. Riisiproteiini on parhaimmillaan rikastuttamassa reseptejä, ei siis sellaisenaan juotuna. Jos haluat olla uskalias ja testata riisiprotskua juotuna, kannattaa se miksata johonkin muuhun kuin veteen! Ellei sitten halua kokea miltä liitujauho maistuisi juotuna. En suosittele.


Miten riisiproteiinin saa maistumaan (paremmalta)?

1. Käytä reippaasti lisukkeita. Peitä jauhoinen koostumus lisäämällä kaura-, manteli- tai riisimaitoa. Makua maskeeraamaan sopii erityisen hyvin banaani! Myös erilaiset hedelmäsoseet ajavat asiansa. Mausteilla voi myös pelastaa paljon: Miten olisi kanelin ja kardemumman yhdistelmä?
Ja hei, maustamaton riisiproteiini sopii ihan yhtä hyvin suolaisiin ruokiin, kuten vaikka pinaattilettujen tai leipien täydennykseksi. Näihin maun täydennykseksi voi lisätä esimerkiksi yrttejä, nam!

2. Hyödynnä lempparimakujasi. Jos rakastat marjoja, blendaa riisiproteiinia esimerkiksi voimakkaan makuisten mustaherukoiden, parin makean taatelin ja pehmeän kookosmaidon kanssa täyteläiseksi smoothieksi! Mikä tahansa kuorrutettuna omilla lempparijutuilla on hyvää, eikö vaan?


3. Halpa harvemmin on hyvä. Tällaisissa vähän kerrallaan käytettävissä tuotteissa panostaisin laatuun. Iso säkillinen saattaa tuntua suurelta kertainvestoinnilta, mutta tässä kohtaa kannattaa miettiä pidemmälle! Kerta-annoksen hinta ei päätä huimaa, mikäli päivittäin kulutettavan määrän pitää kohtuudessa. Niinkuin pitäisikin, sillä kyse on proteiinilisästä. Sopiva annoskoko on myös avain parempaan makuun, sillä liian suuri määrä mitä tahansa lisäravinnetta = bad results.
Ja noh, jos jokin on pahaa niin eihän sitä tule käytettyä. Kaapin nurkassa lojuva pussi se vasta tuhlausta onkin!

4. Anna aikaa. Harvemmin mikään tosi erikoisen makuinen maistuu hyvältä heti aluksi. Totuttele rauhassa, lisää proteiinijauhetta aina vähän kerrallaan. Esimerkiksi 1-2rkl on oikein hyvä määrä täydentämään aamiaista tai välipalaa.

5. Kokeile eri valmistajien tuotteita. Tämä linkittyy hyvin myös listan kolmanteen kohtaan! Valmistustavasta sekä muista raaka-aineista riippuen makuelämys voi erota paljonkin.  Jos vain pääset maistamaan kaverin pussista, niin kannattaa testata ennen sijoittamista. Nykyisin on myös saatavilla eri proteiinien sekoituksia, esimerkiksi riisi-herneproteiinijauhetta. Kokeile ja löydä oma lempparisi!


Loppuun vahva suositus: Foodin vaniljainen riisiproteiini. Ihan todella herkullista! Kokeile esimerkiksi tuorepuuron joukossa :) Koostumus ei ole yhtään niin pölisevä, kuin monissa muissa maistamissani tuotteissa. Iso peukku!
Miten sinä käytät riisiproteiinia? Kerro mulle sun paras vinkki!

10 kommenttia:

  1. Itselläni ollut käytössä kauan hera- ja riisiproteiini joita käytän usein varsinkin aamupalapuuroissa. Halusin vielä monipuolistaa noita, joten eilen ostin kaupasta foodinin herneproteiinin vaniljan makuisena. aamulla testasin sitä chiapuddingin joukossa ja en oikein osaa sanoa oliko hyvä vai huono :D ei siis pahaa mutta ei se esim niin hyvää kuin riisi tai hera johon makuaisti on tottunut jo :) itselläni käytössä puhdistamon suklaariisiproteiini ja se menee jo hyvin puuron seassa ja usein kruunaan sen marjoilla :) Voisi rohkeammin kokeilla yhdistää juurikin hedelmien kanssa.. Tulikin mieleen, että onko siellä kuopiossa päin jotain kauppatori myyntiä? Muistelin, että pitäisit mangosta ja tulikin mieleen, että itse olen parin viikon aikana kotiuttanut tuoreita mangoja torilta 0,80-1euron kappale hintaan, ei ollenkaa siis paha verratuna kaupan hintoihin ja ovat niin herkkua! Voisinkin kuvitella hyvin puuron höystettynä suklaaprotskulla ja tuoreella mangolla, nam! Seuraavaksi ehkä pitäisi kokeilla riisiproteiinia vaniljan makuisena.. Oletko itse maistanut suklaa riisiprotskua? Kumpi on parempaa vanilja vai suklaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo no siinä on ehkä se uuteen proteiiniin totutteluvaihe! Mistä olet ostanut vaniljanmakuista herneproteiinia? Kuulostaa mielenkiintoiselta! :) Hera onkin urheilulliselle tyypille tosi jees, nopeuttaa palautumista ja imeytyy vauhdikkaasti! Käyttäisin itsekin jos voisin :)
      Voi vitsit, kiitos superisti torivinkistä! Onhan tässä tuo Kuopion tori ihan vieressä, täytyypä käydä kyyläämässä edukkaita mangoja. Tuo sun kuvailema suklaaprotskupuuro mangolla kuulostaa ihan täydellisyydeltä <3
      Kokeilehan ihmeessä! Oon kyllä aikoinaan käyttänyt just tuota suklaariisiproteiinia. Mä oon melkeinpä lämmennyt enemmän tuolle vaniljaiselle, sillä olen kokenut koostumuksen kivemmaksi ja maun monikäyttöisemmäksi! :)

      Poista
    2. Löysin sitä cittarista jossa om semmone oma "foodinin-hylly" :) heraa tulee tosiaan käytettynä myös palautusjuomana ja tyytyväinen olen ollut :) hihiii se tosiaan on hyvää, tänään kotiutin taas mangon kotiin kypsymään :D ja kiitos tosiaan tuosta vaniljariisiproteiini vinkistä, taidan sitä kokeill ehkä seuraavaksi :)

      Poista
    3. Voi ole hyvä! Ja kiitos itsellesi sekä herneprode- että torivinkeistä :) kivaa kun kommentoit!

      Poista
  2. Oon yrittäny vaihtaa heraprotskua (ainoa käyttämäni "maitotuote") osaksi kasviperäisiin kun tuntuu, että olen alkanut saada oireita herastakin. Riisiprotsku on haastava, ostin viimeisimmäksi just tuota Foodinin vaniljaa ja koostumus on kyllä kivempi kuin esim aiemmin käyttämässäni Puhdistamon maustamattomassa... Makeus on kuitenkin vähän turhan pistävä. Foodinin maustamattomaan herneprotskuun kuitenkin rakastuin, se menee erityisesti mansikka- tai omppusoseeseen (plus nestetilkkaan) sekoitettuna tms.

    Olisko sulla toimivaksi todettua täsmävinkkiä juuri tuon vaniljan käyttämiseen? Mihin siis yleensä sitä käytät ja miten paljon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli aluksi vähän sama juttu, käytin heraa suht pitkään, mutta eipä se mulle maitoallergisena oikein sopinutkaan :) Mä en erityisemmin tykästynyt pelkän herneproteiinin makuun, mutta herne-riisiproteiini on ihan jees! Hmmmm, kuinka paljon oot laittanut tuota Foodinin vaniljaproteiinia? Mä oon mennyt 1-2rkl annostuksella ja puurossa on toiminut tuolla ihan hyvin, varsinkin kirpeiden marjojen kanssa :) Smoothiessa sama annostus ja jotain kirpeää aina mukaan, esimerkiksi mustaherukoita! Proteiinipannareissa myös erittäinkin jees :)

      Poista
    2. Hei pannarit oliskin great idea! En kovin paljon oo kerralla käyttäny mutta luultavimmin tämäkin on tottumiskysymys, viime kerralla maistui jo ihan ookoolta. Ja totta, puolukat ja mustaherukat pelastaa aina :)

      Poista
    3. Veikkaisin että seuraavalla kerralla maistuu jo hyvältä! Pannukakuissa voi korvata osan jauhoista/hiutaleista tuolla proteiinilla, antaa kivasti makeutta ilman että tuo lisää vetisyyttä :) mustaherukoilla ei voi mennä metsään!

      Poista
  3. Olen jättänyt pikkuhiljaa pois eläinkunnan tuotteita ruokavaliosta (kalaa ja luomumunia menee vielä jonkin verran) ja heran olen korvannut riisiprotskulla, koska proteiinin saanti on välillä hieman haasteellista (pavut, kikherneet ym. ei sovi vatsalle). Foodinin vaniljaprode on kyllä ihan parasta! Laitan sitä 1-2 rkl tuorepuuroon ja teen töihin evääksi Alpron maustamattomasta go on:ista, marjoista ja prodesta blendatun mössön :) -Annie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eläinkunnan tuotteita karsittaessa proteiininsaanti voi tosiaan muodostua ongelmaksi, mikäli kasvipohjaisista vaihtoehdoista ei meinaa löytyä vatsaystävällisiä protskunlähteitä. Whiii, kivaa että olet löytänyt tuon Foodinin vaniljaproden! Parasta nimenomaan tuorepuurossa :) Onpa hyvä että sulle kuitenkin sopivat nuo Alpron soijapohjaiset tuotteet, helpottavat hieman sitä proteiininsaantia! Kuulostaa oikein hyvältä tuo sun työeväsmössö :D

      Poista