tiistai 29. maaliskuuta 2016

10 x maidoton ja gluteeniton välipalaidea

Aamupalapostauksen yhteydessä sain toiveen toteuttaa vastaavankaltainen postaus myös välipaloista. Postaus keskittyy gluteenittomiin ja maidottomiin välipaloihin, mutta ideoita voi soveltaa myös sekaruokavalioon. Ohessa siis lyhyesti, millaisia asioita pidän tärkeinä välipalalla, mitä välipaloja itse suosin ja muutamia linkkejä helppoihin välipalaresepteihin!


Mitä tulisi ottaa huomioon välipalalla?


Ravinteikkuus & ravintosisältö
Myös välipalalla olisi hyvä ottaa huomioon, että annos sisältää reippaasti ravintoaineita. Kuka nyt haluaisi pelkkää tyhjää energiaa? Täytä siis vähintään puolet myös välipalalautasesta kasviksilla, hedelmillä ja marjoilla!
Muista kuitenkin lisätä välipalalle muutakin kuin kasviksia. Pelkkä porkkana ei ole välipala.
Päivän vireystaso on aivan eri luokkaa, kun välipalallakin muistaa tasapainoisen ravintoainejakauman. Panosta siis välipaloilla laadukkaaseen proteiiniin, hyviin rasvoihin sekä kuitupitoisiin hiilihydraatteihin!

Ajoitus & annoskoko
Syöminen olisi järkevintä hoitaa jo ennen kuin nälkä on luokkaa hirmumyrsky tai taifuuni. Tällöin annos pysyy sopivan kokoisena eikä aterian jälkeinen ruokakooma pääse iskemään. Sopivasti ajoitettu välipala auttaa myös pitämään pääaterioiden annoskoon fiksuna!
Annoskoko toimii myös toiseen suuntaan: Jos sinulla on nälkä, älä yritä syödä liian pientä välipalaa.  Siitä tulee lähinnä kiukkuiseksi ja nälkä vaivaa tunnin päästä uudelleen.
Jos ei ole nälkä, ei välipaloja tarvitse välttämättä syödä tai ne voivat olla annoskooltaan pieniä. Kuuntele siis näläntunnettasi!

Helppous & nopeus
Useimmiten keskellä päivää ei ole ihan valtavasti aikaa kokkailuun tai erikoisempien viritysten vääntämiseen. Hyvä välipala onkin helppo ja nopea valmistaa! Erityisplussan välipala saa, jos se on myös helppo ottaa mukaan evääksi.


Mitä voisi syödä?

Chia- tai tuorepuurot. Erityisen käteviä mukaan otettaviksi eväiksi. Illalla vaan ainekset purkkiin tekeytymään, aamulla jäisiä marjoja päälle ja purnukka messiin! Marjat pitävät annoksen kylmänä välipalahetkeen asti. Omia lemppareitani ovat kookoksinen chia-pellavansiemenvanukas ja täyteläinen raakapuuro hirssistä!

Kaurapuuro tai muut ihanat gluteenittomat puurot. Toimivat erityisesti ennen treeniä nopeasti sulavana energiaboostina. Kokeile vaikka mustikkapiirakkapuuroa tai valitse suosikkisi puuro-hakusanalla löytyvistä resepteistä!

Kaura- ja soijajogurtit erilaisilla lisukkeilla. Kasvipohjaiset jogurtit ovat hyviä jogurtinkorvikkeita, mikäli jogurtti on aiemmin toiminut kiinteänä osana välipalaa. Makumaailmaa voi muokkailla loputtomasti vaihtamalla jogurtin kanssa nautittavaa lisuketta. Tästä postauksesta löydät erilaisia lisukkeita ja tapoja käyttää kaurajogurttia!

Hedelmät, kasvikset, marjat, pähkinät ja erilaiset dipit. Kokeile esimerkiksi banaani-suklaalevitettä hedelmien kanssa tai paprikadippiä kasvisten kera!

Avokadoleivät tai -riisikakut kananmunilla ja kasviksilla. Leipäset voi joko leipoa itse tai ostaa kaupasta valmiita gluteenittomia leipiä! Siihen päälle vaan muussattua avokadoa, kananmunaa ja paprikaa = herkullinen välipala.


Munakas, keitetyt kananmunat. Munakkaat ovat kivoja ja täyttäviä kotivälipaloja. Kasviksia ja täytteitä vaihdellen valikoima on loputon. Ikilempparina mulla itselläni on tomaatti-pinaatti-yrttimunakas! Kokeilemisen arvoinen on myös omituisen kuuloinen porkkanamunakas. Toivottavasti ette tarvitse reseptiä keitettyihin kananmuniin?

Smoothie tai smoothiebowl. Samaan tapaan kuin Juhla mokka kuuluu suomalaisten kahvipöytään, terveysruokahipin välipalapurkista löytyy smoothie. Onhan smoothie todella kätevä välipala, joko juotavana tai lusikoitavana smoothiebowlina. Lisäksi smoothien joukkoon on helppo piilottaa iso kasa ravinteikkaita raaka-aineita. Esimerkiksi vadelma-lakusmoothie toimii kivan kevyenä välipalana tai osana isompaa välipalaa. Tästä postauksesta löydät muuten vinkkejä kermaisempaan maidottomaan smoothieen!

Pieni annos pääruokaa tai salaatti. Tämä on ollut viimeaikojen go-to välipala! Helposti sitä jumittuu ajattelemaan, että välipala on jokin pieni mutustettava annos aterioiden välissä. Nimikin sen kertoo, välipala mielletään pieneksi suupalaksi. Yhtä hyvinhän se voisi olla myös pienempi annos kunnon ruokaa! Kysymys on siis lähinnä tottumuksesta.


Banaanileipä tai -pannukakut, letut ja mukikakut. Maukkaita arkiherkkuja, jotka vievät makeanhimon mennessään. Vähän vähemmän makean ystäville suosittelen tätä mausteista banaanileipää, kun taas perinteisemmät banskuletut sopivat kaikille. Jos haluat optimoida banaanipannarisi, astetta hifimpi banaanipannukakku voisi olla sinun makuusi! Myös gluteenittomat letut valmistettuna kaura-, riisi- tai tattarijauhoista sopivat välipalalle oikein mainiosti. Ja hei, tällä reseptillä syntyy maailman onnistunein mukikakku!

Taatelipallerot tai raakapatukat. Sopivat erityisen hyvin kahvihetkeen ystävän kanssa jaettaviksi. Pari taatelipalleroa vie makean mieliteot mukanaan nopeasti ja terveellisesti! Neljän raaka-aineen piparitaikinapallerot ovat omia suosikkejani. Kaupoista saa myös herkullisia (ja hintavia) valmiita vaihtoehtoja.
 
+1 Minulta kysyttiin myös mielipidettä proteiinipatukoista. Mielestäni ne ovat parempi vaihtoehto kuin syömättä jättäminen eli kiireessä menevät kyllä paremman välipalan puutteessa. Ovathan ne myös kätevyydessään aika ylivoimaisia! Ainesosaluettelo on kuitenkin usein pitkä ja vähintäänkin kyseenalainen. Jos siis mahdollista, koosta välipalasi fiksummin, muttei kannata stressata jos silloin tällöin proteiinipatukan sattuu syömään!




Huhhuh, istuskelen kirjoittelemassa tätä bussissa, matkalla Turusta Kuopioon. Istumme siis tässä molemmat vierekkäin tuijottaen ruutua :D Vetelimme itseasiassa purkkiaamupalat vasta täällä bussissa, tuorepuurolinjalla mentiin! Pääsiäinen tuli vietettyä kouluttautumisen ja perheen kanssa hengailun merkeissä. Pidennetty viikonloppu oli oikein mukava, illalla odottaisi töihin paluu pariksi päiväksi. Perjantaina nimittäin starttailen taas kohti Turkua.
Mukavaa viikon alkua teille! Heitähän kommenttiboksiin  vinkki sun tämän hetken lempparivälipalasta :) 

2 kommenttia:

  1. Propsit tälle postaukselle samoin kun sille aiemmalle aamupalapostaukselle! Uudet ruokavinkit on aina jees ja saankin parhaat inspislähteet aina eri blogeista, ja pakko sanoa, että täältä on kyllä mennyt moni juttu testaukseen, joten kiitos vain kivoista vinkeistä. ;) Mun omia suosikkivälipaloja ovat tällä hetkellä chia-vanukkaat, smoothiebowlit sekä erilaiset välipalalautaset, joista kirjoittelinkin omaan blogiini!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jess, tosi kiva kuulla että postaus miellytti! Ja että vinkit siirtyvät vielä käytäntöönkin :)
      Ja hei noi välipalalautaset ovat ihan tosi kivoja! Mun mielestä on hauskaa napostella samalla aterialla vähän sitä sun tätä :)

      Poista