tiistai 26. huhtikuuta 2016

Palauttava punttipuuro - Puuroa smoothien muodossa

Edellisen postauksen kuvituksessa vilahti pari lasillista jotain mystistä herkkua, jonka sisällöstä kyselin teiltä arvauksia. Kyseessä ei ole perinteinen smoothie, vaikka ulkonäkönsä perusteella näin voisi kuvitellakin. Lasien sisällä nimittäin piilee ultimaalinen lihaksia ruokkiva, palauttava punttipuuro. Sopivassa suhteessa proteiinia, sekä niin hitaita kuin nopeitakin hiilihydraatteja kaurapuurosta ja banaaneista. Makua punttipuuro saa aminohapoista tai maustetusta heraproteiinista, makeutta taittamaan puolestaan valikoitui kirpeitä mustaherukoita!



Olemme nyt testailleet paria uutta proteiinilisää keittiössämme. Ensimmäinen on hieman hassulta kuulostava tuote, nimittäin kananmunanvalkuaisjauhe! Eli siis käytännössä kuivattua valkuaista jauhemuodossa. Heti pussin avattuani tiesin, että tämän proteiinin piilottaminen resepteihin tulisi olemaan vaikeaa - ellei jopa mahdotonta.

Huomio numero 1. Älä hengitä kun avaat proteiinipussin. Haju on kerrassaan kamala. Vähän semmoinen käyneen kananmunan tunkkainen lemahdus. Yhh.
Huomio numero 2. Älä maista proteiinia pelkiltään. Big mistake! Maku on tosi suolainen ja hyvin samantapainen kuin haju. Yhh.
Huomio numero 3.Valkuaisjauhe ei sekoitu nesteeseen tai puuroon ihan vain kevyesti sekoittamalla, vaan jää mielenkiintoisiksi suolaisiksi paakuiksi. Sheikkerissä se puolestaan vaahtoutuu lähes valkuaisvaahdoksi. Koostumus siis täysi kymppi. Not.
Huomio numero 4.  2 kilon säkillinen pahanhajuista ja -makuista kananmunanvalkuaisproteiinia on aika paljon. Se tulisi saada jotenkin käytettyä.

Miksi sitten ylipäänsä ostin valkuaisproteiinia? Kananmunan proteiinikoostumus on erinomainen, sillä se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Se myös imeytyy helposti, sillä se ei sisällä juurikaan kuituja, hiilihydraatteja tai rasvaa. Ja onhan se kiva kokeilla välillä muutakin kuin riisiproteiinia! En myöskään periaatesyistä halua heittää kananmunien keltuaisia pois, joten valkuaisjauhe ratkaisee tämänkin ongelman.


Jos en välttämättä makunsa puolesta suosittelisi valkuaisjauhetta, niin käyttämästäni BCAA:sta eli haaraketjuisista aminohapoista voisin ehdottomasti vinkata. Bulk Powdersilta tilattu BCAA mixed berryn makuisena on tosi raikasta, tosin melko makeaa kuten keinomakeutetuilla tuotteilla on tapana. Se tuokin tähän reseptiin kivasti marjaisuutta sekä peittää valkuaisjauheen hassun ominaismaun! Onhan sillä myös ravitsemuksellinen merkitys reseptissä: Haaraketjuisia aminohappoja on erityisesti lihasten proteiineissa, joten niiden voisi ainakin teoreettisesti olettaa edistävän palautumista ja säilyttävän tai jopa kasvattavan lihasmassaa! Tämä siis pätee yhdistettynä lihasten kasvattamiseen tähtäävään treeniin, pelkillä rakennusaineilla ei pitkälle pötkitä.
Jos et (ymmärrettävästä syystä) halua hankkia valkuaisjauhetta, voit korvata sekä valkuaisjauheen että reseptissä käytetyn BCAA:n jollakin marjan makuisella heraproteiinijauheella! 

Näistä lähtökohdista sai siis alkunsa punttipuuro. Jollain tavalla piti peittää sekä haju, maku että kökkö koostumus. Koostumusongelma ratkesi muuten miehen erikoisella ehdotuksella: heitetään kaikki blenderissä sekaisin! Ongelmasta tulikin lopulta koko reseptin ydin, sillä puuron rakenteesta tuli mielettömän kuohkea ja pehmeä. Tässä siis lopputulos, kirpeän makea ja pehmoinen punttipuuro, kaikille teille kuntosalihirmuille!


Punttipuuro (2lle)

2dl kaurahiutaleita
4dl vettä
1 banaani
loraus kauramaitoa
½tl kanelia
1/4tl kardemummaa
1 annos valkuaisjauhetta (TAI 1 annos maustettua heraproteiinia)
1 mitallinen BCAA marjan makuisena 
100-200g mustaherukoita


Kypsennä kaurapuuro mikrossa, anna jäähtyä.
Heitä blenderiin jäähtynyt puuro, banaani, mausteet ja loraus kauramaitoa.
Blenderöi tasaiseksi.
Lisää joukkoon valkuaisjauhe + BCAA tai heraproteiini.
Blenderöi jälleen.
Lisää vielä mustaherukat ja soseuta tasaiseksi.
Kaada puuro tarjoiluastioihin ja kuorruta lisukkeilla.
Voit melkein tuntea kuinka haba kasvaa!


Lienee turha erikseen korostaa, että olen taas innostunut enemmän salilla treenaamisesta, hahah. Kiinnostavatko teitä tällaiset proteiinilisiin tai lisäravinnepuoleen liittyvät postaukset? Lupaan kyllä että myös ihan normaaleja ruokia on jatkossakin tulossa blogiin. Lupaan myös, että seuraava resepti ei koske millään tavalla puuroa...
Oletko kokeillut valkuaisjauhetta? Tai BCAA:ta? Kerro mulle sun kokemukset! :)

3 kommenttia:

  1. Hmmm enpä ole aikaisemmin kananmunavalkuaisjauheeseen törmännyt. Voin kyllä täysin kuvitella sen "tuoksun" sillä itse järkytyin pari kuukautta sitten kun olin töissäkaupassa ja minun osastoni vieressä oli laitilan kananmunavalkuais-pötkön maistatus.... Varmasti ihan hyvää tavaraa mutta se haju mikä siitä lähti, ei käynyt maistatuksen konsulenttia kateeksi..:D lisäravinne postaukset ovat enemmän kuin tervetulleita ja hei puuro reseptit käy aina ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahahh, pastörointi tekee kyllä ihmeitä ruoka-aineiden tuoksulle... Voin vaan kuvitella mikä fiilis tällä maistattajalla oli päivän jälkeen :D
      No niin, jes! Mähän laittelen kaikista mahdollisista härpäkkeistä aina pientä pohdintaa tänne. Ja don't worry, kyllä niitä puuroreseptejäkin varmasti putkahtelee.. :D

      Poista
  2. yksi anno heraproteiinia tai valkuaisjauhetta... pffff mikä vitun annos, vai eikö motissa ole vaakaa, pisstä annos toiseen käteen ja pkasikymmentäkiloinen puntti toiseen käteen jos desejä tai rkl ei protskujen kohdalla osaa käyttää vaikka muut ainemäärät on ihan tarkasti merkitty.

    VastaaPoista