tiistai 22. joulukuuta 2015

Stressitön joulu

Terveiset jälleen täältä Länsi-Suomesta! Matkustin eilen junalla puksuttaen Kuopiosta Turkuun veljeni luokse, josta sitten ajelimme tänne kotikotiin. Kaiken kaikkiaan matka meni hyvin, mitä nyt selkä vähän (paljon) kipuili siitä istumisesta. Turussa teimme sitten yhdessä viimeisiä joulushoppailuita ja kävimme lounaalla Puressa. Jos hengailette Turun seudulla niin suosittelen kyllä tsekkaamaan, aivan ihana paikka! Raakakakkuja, chiavanukkaita, suklaita sekä ihana salaattibuffa. Lounaaseen kuului tosi monipuolinen salaattipöytä, josta löytyi esimerkiksi mango-kaalisalaattia, vihersalaattia sekä kvinoasalaattia pinaatilla ja bataatilla. Tähän sitten lisäksi kaikki ihanat täytteet, kuten hummus ja paputahna, parsakaali, aurinkokuivatut tomaatit, oliivit, siemenet, marinoidut kasvikset... Veljeni otti vielä lisukkeeksi kylmäsavulohta! Tuolla annoksella pärjäsin hyvin sen 4 tuntia, oli melko täyttävä setti. Yllätyksekseni vatsa ei protestoinut yhtään noista kikherneistä tai kaaleista. Yleensä nimittäin jo pienikin määrä hummusta aiheuttaa masuräjähdyksen ja turvotuksen. Ehkä vähentyneen stressitason myötä masu sallii nyt noita entisiä masuvihollisiakin pieniä määriä? Mahtavaa!

Niin, se stressi. En ole oikein vieläkään tajunnut syksyn olevan ohi ja loman jo alkaneen. Mun koko loma on pyhitetty stressitasojen laskemiselle ja levolle. Ei siis tulla näkemään mitään kinkunsulatusjumppia tässä blogissa! Liikkua toki meinaan jollakin tapaa: Ajattelin käydä kävelyllä raittiissa ilmassa sekä tehdä liikkuvuusharjoittelua ja venyttelyä. En tosin suostu ottamaan näistäkään stressiä, vaan jos ei huvita liikkua niin sitten en liiku. Tunnen itseni melko hyvin ja tiedän, että yleensä parin tunnin oleskelun jälkeen tulee pakottava tarve päästä liikkeelle. Toki se kropan valtaava lepokipu voi olla pieni kannustin tässä asiassa...
Veikkaisin, että superkevyt viikko yhdistettynä hyvään ruokaan on juuri sitä mitä kroppa kaipaa palautuakseen vuoden rasituksista. Liikunnanohjaajana täytyy oikeastaan tarttua niihin lepohetkiin, jotka tarjoutuvat. Seuraava tilaisuus täyslepoon saattaa nimittäin odottaa joskus puolen vuoden päästä...


Mistään joulukiloista en missään tapauksessa suostu stressaamaan. Mielestäni siitä nyt kaikkein vähiten kannattaa ottaa paineita joulun alla! Parin päivän reilumpi syöminen ei näy missään eikä tee kenestäkään paksua. Parhaassa tapauksessa olotila on lomien jälkeen virkistynyt, herkuista jäänyt hyvä mieli ja oikein haluaa palata normaaliin ruokailuun. Olen muutenkin sitä mieltä että herkuttelusta on turha ressata. Jos on päättänyt nauttia herkun, miksi turhaan harmitella jälkikäteen? A) siitä jää vaan paha mieli ja B) ei sille nyt jälkikäteen mitään voi! Stressi jos joku on epäterveellistä.
Tietysti jos nyt syö ihan yötä myöten ja koko ruokaympyrä koostuu jouluaatosta loppiaiseen asti pelkästä laatikosta, kinkusta, joulutortuista, pipareista ja suklaasta, niin toki voi jo odottaa tämän vaikuttavan kehoon ja olotilaan jollakin tavoin. Tämäkin on oma valinta eikä siinä ole mitään väärää. Mutta koska se on oma valinta, ei siitäkään kannata stressata vaan nautiskella sitten koko tulevan vuoden edestä!
Ajattelin itse satsata niihin omia makunystyröitä miellyttäviin ruokiin. Luvassa on siis kukkuroillaan täynnä olevia riisipuurolautasia, suklaaherkkuja, taateleita ja ehkä jotain hyvää glögiä. Vastapainoksi sitten ihanan raikkaita kasviksia herkullisesti valmistettuna, kaurapuuroa ja marjoja. Tasapaino taitaa mulle olla se avain hyvään oloon. Voihan se olla sitä sullekin? :)

Mitä rentouttavinta joulunaikaa! Luultavasti päivittelen joulun jälkeen meidän pyhäpäivien tunnelmista. Tästä tulee vielä hyvä loma :)

2 kommenttia:

  1. Heissan! Stressitön joulu olisi tarkoituis täälläkin päin viettää. Nyt kun asun omillani, läheisten kanssa viettettyä aikaa arvostaa paljon enemmän ja siitä onkin tarkoitus nauttia :-) Täytyy sanoa, että Pure on kyllä Turun parhaimpia kahviloita ja mielelläni käynkin siellä lounaalla!! Valikoima on niin mahtava ja ruoka niin maukasta <3 Kerran olin syksyllä 14vuotiaan veljeni kanssa siellä ja ilokseni hänkin oikeasti piti siitä, ja hänellä kun on ennakkoluuloja ollut aiemmin erilaisiin kasvisruokiin ja -lisukkeisiin :) ja raakakakut ovat kyllä aivan ihania, pure love <3 Kommentoin aikaisempaan postaukseesi ostaneeni quornia sinun ansioistasi ja kokkasin siitä pari päivää oikein makoista lounasta, kävin jopa heti hakemassa uuden satsin heheh.... tämä on itselle sitä monipuolisuutta parhaimmillaan kun kokeilee uusia juttua:-) Oikein ihanaa ja nautinnolista joulua Sulle Hilla! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoskiitoskiitos näin jälkikäteen! Toivottavasti sun joulusi oli myöskin tosi rento ja ressitön <3
      Miten huippua kuulla että oot saanut tartutettua veljeesikin hitusen kasvisruokailun mahtavuutta! Mun omankin velipojan ennakkoluulot ovat ainakin vähän hälvenneet :)
      Nimenomaan, monipuolisuutta! Kun kokeilee uusia juttuja ja lisää omaan ruokailuun ne sopivimmat, niin väkisinkin sitä ruokavalio monipuolistuu :)

      Poista