tiistai 29. huhtikuuta 2014

Ravinteikas ja ruokaisa salaatti

 
Kevään saapuessa ja ilmojen lämmetessä mieli alkaa halajamaan kevyempää ruokaa.
Tai ainakin sellaista joka jättää kevyemmän olon kroppaan.
Urheilevan ihmisen pitäisi kuitenkin saada paljon energiaa ja ravinteita ruoastaan
- siihen ei pelkkä lehtisalaatti riitä.
 
Mielestäni salaattireseptit ovat vähän epäreseptejä.
Jokainen osaa kyllä pilkkoa rehuja lautaselle.
Tässä kuitenkin esimerkki ravinteikkaaseen ja täyttävään salaattiin!
 
 
Pohjaksi runsaasti lehtivihreää.
Jääsalaattia ravinteikkaampia ovat esimerkiksi rucola, pinaatti, tammenlehtisalaatti, romaine...
Mitkä tahansa tummanvihreät lehtivihannekset.
 
Lisäksi kurkkua, porkkanoita ja hapankaalia!

 
Itse tykkään lisätä salaatteihinkin jotain kaalikasveja,
kuten ruusukaalia, parsakaalia tai kukkakaalia.
Mieluiten kypsennettynä, jolloin ne ovat pikkuisen masuystävällisempiä.
Kaalit tuovat mukavasti kuitua ja siten täyttävyyttä salaattiannokseen.

 
Pikkuisen lisämakua tuo myös kourallinen jotain erityislisuketta.
Tässä tapauksessa vuohenmaitofetaa.
Voisi hyvin olla myös aurinkokuivattuja tomaatteja tai siemeniä.

 
Ja mikäpä vielä puuttuu täyttävän salaatin kaavasta?
Proteiini!
Pelkkä rehu ei täytä, vaan se vaatii rinnalleen jonkin proteiininlähteen.
Kanasalaatti on aika klassikko.
Periaatteessa kuitenkin käy mikä tahansa liha, kala, kananmuna, palkokasvit, tofu...

 
Jotta saataisiin tarpeeksi energiaa päivän puuhiin,
kannattaa salaattiannos höystää vielä hyvälaatuisella öljyllä,
kuten vaikkapa oliivi-, hamppu- tai rypsiöljyllä.
Rasva lisää salaatin energiapitoisuutta ja auttaa pitämään nälän loitolla pidempään.
Loraus öljyä myös korostaa salaatin omia makuja.
Vitamiinitkin imeytyvät paremmin rasvalisän kera!
Lisämakua kaivattaessa voi salaatin päälle pirskotella vielä sitruunaa tai viinietikkaa.
 
Aurinkoista salaattikevättä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti