maanantai 11. elokuuta 2014

Murojen maailma

 
Jokainen muropaketteja joskus lueskellut tiedostaa varmasti monien murojen olevan varsinaisia sokeripommeja. Pahimpia ovat tietysti lapsille suunnatut sokerihuurretut, kuiduttomat hötöt.
Tämä on mielestäni ihan käsittämätöntä:
Juuri lapsille tulisi tarjota hyviä ja terveellisiä raaka-aineita kasvuun ja jaksamiseen.
Sokeri saa aikaan vain yliaktiivisen olotilan ja hetkellisen virtapiikin,
jonka jälkeen ollaankin taas entistä väsyneempiä.
Puhumattakaan siitä mitä nuo aamiaisen irvikuvat tekevät hampaille!
 
Muroista tosiaan tulee ensimmäisenä mieleen epäterveellinen turhake.
Tarvitseeko sen olla niin?
Kun vähän jaksaa nähdä vaivaa, voi murohyllystäkin löytää terveellisiä vaihtoehtoja.
Kahteen seikkaan kannattaa kiinnittää huomiota:
Sokeri- ja kuitupitoisuuteen.
Nämä yhdessä vaikuttavat suuresti aterianjälkeiseen kylläisyyden tunteeseen.
Kuitu pitää nälän poissa pidempään, kun taas runsas sokerimäärä nostaa veren sokerin äkkiä taivaisiin, jos se taas syöksyy alas vuoristoradan lailla.

 
Miksi muroja sitten edes tarvittaisiin?
Itse olen kokenut niiden olevan hyvä hiilihydraattilisuke,
varsinkin jos ei tee mieli mitään lämmintä.
Pelkkä jogurtti ei myöskään useimmiten täytä tarpeeksi,
joten jokin lisäjuttu on siinä paikallaan.
Oikean tuotteen valitsemalla saa myös kerrytettyä päivittäistä kuidun ja täysjyvän saantia posiitiviseen suuntaan!
 
Ja mikäpä muukaan minua houkuttelisi kuin tekstuuri:
Jogurtista tulee huomattavasti mielenkiintoisempaa syötävää kun jokin rouskahtelee suussa kaiken sen pehmeyden keskellä.

 
Erityisen helppo murovinkki tulee tässä:
Murentele näkkäriä lohkareiksi jogurtin päälle!
Kyseessä voi olla ruisnäkkäri, hapankorppu tai vaikka tämä kastanjanäkkileipä.
Taatusti sokeritonta ja terveellistä muroketta ilman että täytyy ostaa paketillinen kaappiin.
Tuo kastanjanäkkäri toimii aivan mielettömän hyvin tässä.
Osaan kuvitella myös ihanan, vähän suolaisen hapankorpun maistuvan makeahkon jogurtin kera!
 


 
Voit tarjoilla näkkärimurot oman lempiyhdistelmäsi kanssa.
Tai voit kokeilla minun lemppariani!
 
Kastanjanäkkäriä
Banaania
Jäisiä mustaherukoita
Rouhittuja pekaanipähkinöitä
=
<3

 
Käytättekö te muroja?
Mitä ja miten? :)

12 kommenttia:

  1. Haha, tää oli niin hyvä. Kun toi toinen aina sanoo, että kahta asiaa tähän talouteen ei tule; eka on sellainen Fjällräven-reppu ja toinen on kaupan murot. :D Itse en ota kantaa. Paitsi, että joskus mun tekee mieli vähän lapsuuden (sokeri)riisimuroja (sokeri)jugurtilla. :D Sellaiset talkkunamurot on varmaan ainoita vähänkään järkeviä, mitä kaupasta löytyy. Toi näkkäri-idea oli ihan paras!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, aika kohtuulliset säännöt teillä! Eipä sillä niin väliä olisi jos niitä silloin tällöin syö kun mieli tekee :) mutta saisitpa sinäkin muroelämyksiä näkkärin avulla, mikäli teidän toinen osapuoli sallii näkkileipien tuonnin taloon? ;) itse olen varmaan joskus niitä talkkunamuroja maistanut, olisko Talk Muru nimellä? Ravintoarvot ovat kyllä hyvät mutta muistikuvieni mukaan maistuvat pahvilta :D

      Poista
    2. No joo, ehkä oli vähän hassuttelua mukana säännöissä. ;D Ja joo just niitä Talk Muruja, mä söin niitä pikkusena aina naapurissa, taisin tykätä pahvista. :D

      Poista
    3. Makuelämyshän riippuu varmasti pahvin kanssa tarjotuista lisukkeista :D

      Poista
  2. Mahtava idea, ja toi kastanjanäkkileipä on todella hyvää! :D itse syön tosi harvoin muroja, mutta sitä himoa varten kaapissa on jo yllä puituja Talk Muruja. Odotan innolla, josko Suomeenkin saapuisi näitä terveellisempiä muroja, kuten esim. Kamut Puffs.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kokeileppa ehdottomasti näkkärimuroja jos tuosta kastanjanäkkäristä tykkäsit! Pääsee nimittäin oikeuksiinsa jogurtin pehmeyden kanssa :) hmmm, noista muroista en ole kuullutkaan! Eikös Kamut ole jonkinnäköistä vehnää? :)

      Poista
  3. Mullakin löytyy kaapista Talk Muruja, ne on ihan lemppareita! Vaikka eihän ne sellaisenaan oikein millekään maistu, mutta kun niitä sekoittaa "jogurtti/rahkamössöihin" (tuorepuuron tyyppisiä sekoituksia, joita tykkään syödä), niin tulee superherkkua. Teen usein edellisiltana jääkaappiin valmiiksi aamua varten "mössön", johon lisään Talk Muruja. Tällöin ne pehmenevät ihanasti sekä tuntuvat ja maistuvat aamulla ihan toisenlaiselta kuin ne illalla vielä olivat. :D Toiset hyvät murot on saman valmistajan (Taivalkosken mylly) Tyrnimuru-murot. Niissä on lisättyä sokeria muistaakseni 6g/100g, proteiinia 18g ja kuitua 9g. Talk Murujen tapaan niissäkin on Sydänmerkki. Kannattaa kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Tosi hyviltä kuulostavat nuo murot ja nuo "mössöt" :D itse en voi tällä hetkellä käyttää viljoja, paitsi riisiä joten taitaa jäädä kokeilematta :)

      Poista
  4. Murot ovat täälläkin jokin muinaismuisto lapsuudesta. Silloin joskus kun sentyyppistä purtavaa tekee mieli, käytän Punnarin puffattuja kaura- ja tattarimuroja, yleensä itsetehdyn myslin jatkeena. P&S muuten tarjoaa uutuutena luomukranolaa jossa ei ole muistaakseni mitään viljoja, ainakaan gluteenisia, eikä lainkaan sokeria tai muuta makeutusta luontaisten kuivahedelmien lisäksi :) tosi hyvää soijajogun tai smoothien kanssa!

    Suolaisen ja makean yhdistelmän inspiroimana kokeilen kyllä varmasti myös kastanja/tattarinäkkärin murentamista jogurttiin! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmmm, täytyypä ehkä tämän kommentin innoittamana mennä nuuskimaan Punnariin ;)
      Kokeile ihmeessä jos yhtään houkuttelee!

      Poista
  5. Moi!
    Tämä ei suoranaisesti liity murojen maailmaan, mutta tuli mieleen kun näin mustaherukoita, että laitatko marjoihin sokeria pakastuksen yhteydessä (esim. itsekeräämiin mustikoihin)? Luin, että säilyvyyden kannalta olisi hyvä laittaa mutta inhoan tunkea sokeria joka paikkaan :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Itse en laita sokeria marjoihin. Se voi muistaakseni parantaa marjojen rakennetta, mutta ei edistä esimerkiksi vitamiinipitoisuuden säilymistä. Marjat tulee muutenkin syötyä talven aikana, joten ei niiden ikuisesti tarvitsekaan säilyä ;)

      Poista