keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Rautaista asiaa

Yksi yleisimmistä ravinnepuutoksista on raudan puute. Tämä koskee erityisesti hedelmällisessä iässä olevia naisia, sillä rautaa poistuu elimistöstä kuukautisten myötä.
Vaaranvyöhykkeellä ovat myös kasvissyöjät (jotka useammin ovat naisia kuin miehiä). Mitä rajoitetumpi ruokavalio, sitä suurempi on riski erilaisille puutostiloille.
 
Mitä merkitystä raudanpuutteella sitten on?
Raudanpuutteen oireita ja seuraamuksia ovat muun muassa:
  • alttius infektioille
  • anemia (esim. kalpeus)
  • ennenaikainen synnytys
  • epäsäännölliset kuukautiset
  • hengitystieoireet:

    • hengenahdistus
    • ientulehdus
    • kielen arkuus, kirvely, turvotus tai nystyjen muutokset
    • limakalvojen hidas paraneminen
    • nielemisvaikeus
    • suun ja suupielen haavat
    • vaalea, ohentunut limakalvo
  • hiustenlähtö
  • huimaus
  • kasvun hidastuminen (lapsella)
  • kihelmöinti, kutina, polttelu tai tunnottomuus
  • kynsimuutokset (esim. hauraat kynnet tai lusikkakynsi eli koilonykia)
  • käsien ja jalkojen kylmyys
  • levottomat jalat
  • levottomuus
  • lihasoireet (esim. elohiiri tai voimattomuus)
  • masennus
  • oudot ruokahimot
  • päänsärky
  • ruokahaluttomuus
  • suurentunut perna
  • sydämen vajaatoiminta, rytmihäiriö tai nopea syke 
  • tinnitus
  • ummetus
  • väsymys

  • Ei kuullosta kauhean kivalta, eihän?

    Mistä sitä rautaa sitten saa?
    Rautaa on runsaasti esimerkiksi siemenissä ja pähkinöissä, vihreissä lehtivihanneksissa, pavuissa,täysjyväviljassa, lihassa, veressä ja kananmunissa. Kasvikunnan tuotteiden rauta ei kuitenkaan imeydy yhtä hyvin kuin eläinkunnan tuotteista saatava rauta. Ne kuitenkin täydentävät oivallisesti toisiaan kun niitä nautitaan samalla aterialla!
    Netissä olevissa listoissa mainitaan usein merkittävinä lähteinä yrtit, kuten vaikkapa persilja. Kyseisissä tapauksissa tulisi kuitenkin muistaa huomioida annoskoko: Kukaan tuskin syö sataa grammaa persiljaa?
    Raudan saannin kannalta paras olisi monipuolinen sekaruokavalio. Tähän täytyy heti perään kuitenkin todeta, että kyllä sitä rautaa saa tarpeeksi kasvisruokavaliollakin. Ainakin omat hemoglobiiniarvoni pysyivät loistavina (144 tienoilla) vaikka olinkin kasvissyöjä pari vuotta!
    Lihatuotteiden nauttiminen ei ole välttämätöntä riittävän raudan saannin kannalta, mutta sanotaan että se helpottaa sitä huomattavasti.
    Raudan imeytymisen turvaamiseksi olisi syytä kiinnittää huomiota myös loppuaterian koostumukseen. Rauta vaatii imeytyäkseen C-vitamiinia, mieluiten jo samalla aterialla nautittuna.
    Kahvi puolestaan heikentää sekä hemi että ei-hemiraudan imeytymistä.
    Se kannattaakin siis nauttia vasta kotvanen ruokailun jälkeen ;)
    Tästä päästäänkin luonnon omaan ihmekasvikseen, parsakaaliin! Parsakaali sisältää sekä rautaa että C-vitamiinia, joten se on aika täydellinen paketti!
     
     
    Pahoittelen tätä postauksesta toiseen jatkuvaa parsakaalihehkutusta. Ehkä jonain päivänä kyllästyn. Tai sitten en. Sen näkee sitten.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti